Σήμερα η Canonical, η εταιρία πίσω από το Ubuntu, κυκλοφόρησε την έκδοση Ubuntu 21.04 με κωδική ονομασία Hirsute Hippo. Η έκδοση αυτή είναι έκδοση με υποστήριξη μικρής διάρκειας, δηλαδή θα δέχεται ενημερώσεις ασφαλείας έως και 9 μήνες μετά την ημερομηνία έκδοσης. Εάν έχουμε το Ubuntu 20.04 LTS (έκδοση με υποστήριξη μαρκάς διάρκειας – 5 έτη) και είμαστε ευχαριστημένοι, τότε παραμένουμε εκεί και δεν αναβαθίζουμε.
Πάμε να δούμε όμως τι νέο φέρνει αυτή η έκδοση.
Υποστήριξη Active Directory και certified Microsoft SQL Server
Το Ubuntu 21.04 έρχεται με native υποστήριξη για το Active Directory της Microsoft καθώς και υποστήριξη για Microsoft SQL Server. Όπως δήλωσε και ο ιδρυτής της Canonical Mark Shuttleworth:
“Η ενσωμάτωση του Active Directory και η υποστήριξη πιστοποιημένου διακομιστή Microsoft SQL στο Ubuntu είναι κορυφαίες προτεραιότητες για τους εταιρικούς πελάτες μας.”
Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης του Ubuntu 21.04 δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης με έναν τομέα Active Directory. Όσοι έχουν δικαιώματα διαχείρισης του AD μπορούν να διαχειρίζονται και σταθμούς εργασίας του Ubuntu (Ubuntu workstations) κάτι το οποίο μπορεί να απλοποιήσει αρκετά τη συμμόρφωση με τις πολιτικές της εκάστοτε εταιρίας.
Επίσης, εταιρικοί χρήστες του Azure μπορούν να βρουν ειδικές εκδοχές του Ubuntu, πλήρως βελτιστοποιημένες για χρήση με τον Microsoft SQL Server και με υποστήριξη ενημερώσεων ασφαλείας έως και 10 έτη.
Το Ubuntu έχει πλέον καθιερωθεί ως η κορυφαία επιλογή τόσο για εταιρικά περιβάλλοντα, όσο και για οικιακούς χρήστες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα υλοποίησης σε τομείς όπως των χρηματοοικονομικών, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της τεχνολογίας και διάφορων κυβερνήσεων ανά τον κόσμο.
Κρυπτογραφημένη εγκατάσταση με κλειδί επαναφοράς
Για όσους επιθυμούν μια εγκατάσταση του Ubuntu με πλήρη κρυπτογράφηση, παρέχεται πλέον η δυνατότητα δημιουργίας ενός κλειδιού επαναφοράς (recovery key) για την περίπτωση που ξεχάσουν ή χάσουν τον κωδικό κρυπτογράφησης. Αυτό μπορούν να το κάνουν κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, από το πρόγραμμα εγκατάστασης.
Flutter και Wayland: μια ομαλότερη εμπειρία γραφικών
Το Ubuntu 21.04 χρησιμοποιεί τον Wayland από προεπιλογή. Εφαρμογές όπως ο Firefox (περιηγητής ιστού), το OBS Studio (εφαρμογή που χρησιμοποιείται για επεξεργασία βίντεο και gaming live streaming) αλλά και άλλες που έχουν χτιστεί με Electron και Flutter εκμεταλεύονται τον Wayland και παρέχουν αυτόματα καλύτερη και ομαλότερη γραφική απεικόνιση.
Ασφάλεια από προεπιλογή για το “Home Folder”
Ακόμη και όσοι δεν επιλέξουν την πλήρη κρυπτογράφηση κατά την εγκατάσταση του Ubuntu 21.04, ο αρχικός φάκελος χρήστη έχει πλέον περιορισμένα δικαιώματα ανάγνωσης. Για όσους γνωρίζουν, από 755
έχουν αλλάξει σε 750
διασφαλίζοντας έτσι ότι ακόμη και στην περίπτωση παραβίασης ενός λογαριασμού χρήση (πχ εργαζομένου σε μια εταιρία) ο επιτιθέμενος δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση (ούτε καν ανάγνωσης) στους αρχικούς φακέλους άλλων χρηστών ή του διαχειριστή.
Αυτή η λειτουργία παρέχεται μόνο σε νέες εγκαταστάσεις Ubuntu 21.04 και όχι σε αναβαθμίσεις από προηγούμενες εκδόσεις.
Λοιπές αλλαγές που φέρνει το Ubuntu 21.04
Νέο Dark Theme
Έχει γίνει επανασχεδιασμός του Dark Theme, γνωστό και ως Yaru, με βελτιώσεις προσβασιμότητας στην περιήγηση και νέα εικονίδια για τα αρχεία.
Νέος πυρήνας Linux & περιβάλλον GNOME
Το Ubuntu 21.04 έρχεται με τον πυρήνα Linux έκδοσης 5.11 και το περιβάλλον GNOME 3.38.5
Δείτε ένα βίντεο με τα νέα χαρακτηριστικά του Ubuntu 21.04 εν δράσει
Ubuntu Server 21.04 webinar
Στο επερχόμενο webinar που θα πραγματοποιηθεί από την Canonical (την εταιρία πίσω από το Ubuntu) θα παρουσιαστούν νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες του Ubuntu Server 21.04. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και μπορείτε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας στον ακόλουθο σύνδεσμο: What’s new in Ubuntu Server.
Λήψη και Εγκατάσταση
Πριν κάνετε εγκατάσταση ή αναβάθμιση διαβάστε τις σημειώσεις έκδοσης για τυχόν γνωστά προβλήματα: HirsuteHippo/ReleaseNotes
Για τα επίσημα παράγωγα η λήψη μπορεί να γίνει από εδώ: https://ubuntu.com/download/flavours
Για όποια απορία έχετε ή για όποιο πρόβλημα σχετικά με το Ubuntu, το φόρουμ της Ελληνικής Κοινότητας είναι πάντα στη διάθεση σας.
Βρείτε επίσης την Ελληνική Κοινότητα του Ubuntu: