Διαθέσιμη η σταθερή έκδοση του Ubuntu 16.04 LTS

Ubuntu-16.04-xenial

Σήμερα, 21 Απριλίου, είναι η ημέρα διάθεσης του Ubuntu 16.04 LTS ως σταθερή έκδοση. Μέχρι και σήμερα βρισκόταν σε στάδια ανάπτυξης (Alpha, Beta..κλπ).
Η ανακοίνωση της κυκλοφορίας του ονομαζόμενου Xenial Xerus έγινε ως συνήθως στη λίστα Ηλ.Ταχυδρομείου του Ubuntu, απo τον Adam Conrad. Δείτε την ανακοίνωση.

Η κωδική ονομασία αυτής της έκδοσης είναι, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, Xenial Xerus ενώ λόγω του LTS (Long Term Support) θα υποστηρίζεται για πέντε(5) έτη από την ημέρα κυκλοφορίας του. Δηλαδή, έως το 2021.

Το Xenial, φέρνει υποστήριξη για τη νέα αρχιτεκτονική “s390x” της IBM, ώστε να υποστηρίζεται το LinuxONE (το νέο σύστημα της IBM θα τρέχει Ubuntu), ενώ παρουσιάζεται και επίσημα η πρώτη LTS έκδοση του Ubuntu MATE. Πλέον επίσημο παράγωγο της οικογένειας Ubuntu.

Το 16.04 έρχεται με τον πυρήνα Linux έκδοσης 4.4.6, ενώ υποστηρίζεται πλέον και το σύστημα αρχείων ZFS το οποίο προσφέρει πολλά χαρακτηριστικά όπως:
Στιγμιότυπα(snapshots), copy-on-write, κλωνοποίηση, συνεχή έλεγχο της ακεραιότητας του συστήματος για φθορά δεδομένων, αυτόματη επισκευή του συστήματος αρχείων και συμπίεση δεδομένων.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο και μερικά άλλα νέα χαρακτηριστικά που φέρνει το Ubuntu 16.04 LTS Xenial Xerus.

Το Ubuntu δεν είναι ένα λειτουργικό σύστημα, είναι μια οικογένεια λειτουργικών συστημάτων. Ας μη ξεχάσουμε τα επίσημα παράγωγα τα οποία έχουν κι εκείνα αναβαθμιστεί στην έκδοση 16.04. Δείτε τη λίστα σε αυτή τη σελίδα.

Αναβάθμιση – Εγκατάσταση

Για όσους/ες έχουν εγκατεστημένη την έκδοση 15.10, θα τους έρθει σύντομα ειδοποίηση στον διαχειριστή αναβαθμίσεων για τη διάθεση της νέας έκδοση.
Όσοι/ες έχουν εγκατεστημένη την 14.04 LTS, θα περιμένουν έως τις 21 Ιουλίου για την ειδοποίηση, οπότε και θα διατεθεί το πρώτο point release, το 16.04.1 LTS.

Εάν θέλετε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το Ubuntu 16.04, επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα λήψης:
http://www.ubuntu.com/download/desktop

Υποστήριξη και Βοήθεια

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή βοήθεια, το φόρουμ της ελληνικής κοινότητας (η επίσημη κοινότητα του Ubuntu στην Ελλάδα), είναι διαθέσιμο στη παρακάτω διεύθυνση:

http://forum.ubuntu-gr.org

Διαθέσιμη η σταθερή έκδοση του Ubuntu 16.04 LTS
Ετικέτες: